2011

Consilierea vocaţională, prin intermediul calculatorului, a 70 de tineri asistaţi social

ateliere-fara-frontiere-231x300

Acest proiect îşi propune să ofere beneficiarilor (70 de tineri cu vârste între 18-24 de ani) un pachet integrat de servicii de consiliere vocaţională. Pachetul integrat de servicii de consiliere vocaţională cuprinde: activităţi de autocunoaştere şi conştientizare a intereselor profesionale; workshopuri de instrumentare cu tehnicile specifice managementului carierei.

Locaţie: Municipiul Bacău

Perioada de desfăşurare: decembrie 2011-septembrie 2012

Obiective:

 • Creşterea gradului de integrare socială şi profesională a beneficiarilor proiectului
 • Îmbunătăţirea calităţii vieţii beneficiarilor proiectului
 • Instrumentarea beneficiarilor cu tehnicile specifice managementului carierei

Parteneri: Asociaţia Ateliere fără Frontiere România

Beneficiari: 70 de tineri cu vârste între 18-24 de ani.

Laboratorul pentru formarea deprinderilor de viaţă autonomă Ovidenia 2005 Bacău

poster laborator

Proiectul Laboratorul pentru formarea deprinderilor de viaţă autonomă „Ovidenia 2005 Bacau” inițiat și derulat de Asociaţia Creştină de Caritate şi Ajutor „Ovidenia Bacău 2005” și finanțat de Raiffeisen Bank vizează creșterea gradului de autonomie şi de integrare socială a beneficiarilor proiectului. Conform calendarului proiectului activitățile noastre s-au finalizat pe toate modulele proiectate: programul de activităţi educaţionale şi recreative; modul de formare şi dezvoltare a deprinderilor de viaţă autonomă a beneficiarilor; modul de consiliere şcolară şi profesională; program de terapie suportivă şi cognitiv-comportamentală. Formarea şi corectarea deprinderilor elementare de igienă personală, iniţierea în secvenţe de activitate (bucătărie, amenajarea locuinţei etc), formarea de deprinderi de a se alimenta singuri; dezvoltarea limbajului, formarea de comportamente social-morale, depistarea, promovarea şi stimularea aptitudinilor copiilor beneficiari sunt componente dezvoltate în cadrul modulului de formare şi dezvoltare a deprinderilor de viaţă autonomă a beneficiarilor. Pe toată perioada derulată s-au desfășurat activități de terapie suportivă şi cognitiv-comportamentală ce au constat în elaborarea profilelor psihologice a celor 40 de beneficiari, în întocmirea fişelor de intervenţie personalizate, în evaluarea psihologică a familiilor beneficiarilor, în organizarea şi derularea şedinţelor de terapie suportivă şi cognitiv-comportamentală.

Locaţie: municipiul Bacău

Perioada de desfăşurare: 17 octombrie 2011-17 ianuarie 2012

Scopul: creşterea gradului de autonomie şi de integrare socială a beneficiarilor proiectului;
Obiective:

 • prevenirea abandonului şcolar prin implicarea copiilor din grupul tintă în activităţi educaţionale şi de timp liber menite să la asigure facilitarea integrării sociale ulterioare;
 • creşterea gradului de integrare socială a beneficiarilor proiectului prin sporirea gradului de autonomie al acestora;
 • asistarea complexă a beneficiarilor şi implicarea familiilor beneficiarilor în activităţi comune de terapie suportivă şi cognitiv-comportamentală;
 • creşterea gradului de sensibilizare şi implicare a comunităţii în sprijinirea familiilor aflate în dificultate prin intermediul promovării voluntariatului.

Parteneri: Liceul cu Program Sportiv Bacău şi Şcoala cu clasele I-VIII “C. Platon” Bacău

Beneficiari: În cadrul programului de activităţi educaţionale şi recreative am acordat asistenţa educaţională celor 40 de copii (3-19 ani) în scopul indeplinirii cerinţelor şcolare zilnice, le-am monitorizat performanţele şcolare prin dezvoltarea de parteneriate cu două instituții de învățământ Școala cu clasele I-VIII “Constantin Platon” Bacău și Liceul cu Program Sportiv Bacău.

Impact: Ca rezultate imediate derulării activităților proiectului putem menționa: scăderea numărului absenţelor nemotivate (în special la beneficiarii din învățământul gimnazial), creşterea performanţelor şcolare şi interesului pentru formarea şcolară şi profesională (în special la adolescenți) dar și o creștere a gradului de autonomie a beneficiarilor (în special pentru beneficiarii cu vârste cuprinse între 7 și 10 ani). Suntem încântați să vă comunicăm  formarea unei rețele de voluntari, formată din adolescenți de la Liceul cu Program Sportiv Bacău si Colegiul Național Economic “I. Ghica” Bacău. Considerăm prezența voluntarilor în proiectul nostru un indicator al creșterii gradului de sensibilizare şi implicare a comunităţii în sprijinirea familiilor aflate în dificultate.

Împreună în bucuria dăruirii – ediţia a V-a

impreuna 5Scopul acestui proiect este întrajutorarea unor copii nevoiaşi din oraşul şi judeţul Bacău, ca rezultat al responsabilizării şi implicării studenţilor dar și elevilor şi voluntarilor din instituțiile partenere implicate. Dorinţa declarată a organizatorilor şi a partenerilor acestora  a fost aceea de oferi pachete-cadou pentru 40 de copii dezavantajați economic din municipiul Bacău dar și un număr de 6 burse Moș Crăciun. Pentru realizarea acestui demers, studenţii, profesorii, voluntarii au desfăşurat activităţi care au vizat: colectarea de hăinuţe, jucării, rechizite, sume mici de bani; identificarea cazurilor sociale care pot fi beneficiarii campaniei; cumpărarea de cadouri utile copiilor din sumele colectate, realizarea unui program artistic pentru activitatea finală, asigurarea întâlnirii dintre Moş Crăciun şi copiii beneficiari.

Locaţie: Municipiul Bacău

Perioada de desfăşurare: 5-20 decembrie 2011

Obiective: sensibilizarea comunităţii în vederea acordării de donaţii pentru persoanele cu venituri reduse; sprijinirea cu produse (alimente, detergenţi, încălţăminte, haine) a familiilor nevoiaşe (copii, bătrâni, familii sărace).

Iniţiator: Departamentul de Consiliere Profesională al Universităţii “Vasile Alecsandri” din Bacău

Parteneri: Liga Studențească a Universității “Vasile Alecsandri” din Bacău, Şcoala cu clasele I-VIII Agăş, Liceul cu Program Sportiv Bacău, Asociaţia Creştină de Caritate şi Ajutor “Ovidenia Bacău 2005”

Beneficiari: 46 de copii dezavantajați economic din municipiul Bacău

Masa pe roţi – 2011

masa pe rotiProiectul Masa pe roţi se încadrează în obiectivele identificate de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Bacău pentru domeniul social: servicii privind protecția socială, informare, consiliere și îndrumare; prevenirea fenomenelor care pot genera probleme de natură socială cu influenţe negative.
Activitățile planificate în proiect vor avea ca scop ameliorarea situației de criza și a soluționării concrete a situației de criză cu care se confrunta beneficiarii.

Obiectivele :

 • informare, consiliere și îndrumare;
 • prevenirea fenomenelor care pot genera probleme de natură socială cu influenţe negative;
 • incluziunea socială a persoanelor aflate în situații de risc de marginalizare;
 • solidaritatea socială, responsabilizarea comunității.

Asociația va implementa, în funcție de nevoi, următoarele servicii pentru a putea realiza obiectivele propuse:

 • Consiliere și informare;
 • Distribuție hrană caldă zilnic;
 • Socializare și petrecerea timpului liber.

Beneficiari direcți: 30 persoane aflate în situații de criză, persoane fără nici un fel, sau cu venituri foarte mici, bolnavi aflați în imposibilitatea de a se deplasa.

Beneficiari indirecți: familiile de proveniență ale beneficiarilor proiectului; alte grupuri de persoane defavorizate care pot beneficia, prin replicarea unor proiecte similare; comunitatea locală; organizații nonguvernamentale din domeniul social.

Bucuria Crăciunului intra şi în casa ta ! – 2011

craciun 2011Sărbătorile de iarna sunt cel mai aşteptat moment al anului, atât de către cei mici şi cei mari. Din păcate, nu toţi pot să se bucure de ele aşa cum se cuvine, alături de familiile lor. Acesta este cazul multor familii şi persoane din judeţul Bacău. Prin aceasta campanie am adus bucurie şi în casele acestora.

Locaţie: judeţul Bacău

Obiective: Sensibilizarea comunităţii în vederea acordării de donaţii pentru persoanele cu venituri reduse; sprijinirea cu produse (alimente, haine, încălţăminte, jucării, dulciuri) a familiilor nevoiaşe (copii, bătrâni, familii sărace s.a.).

Beneficiari: persoane indiferent de vârstă, aflate în dificultate şi care nu sunt capabile să asigure minimum de hrana lor şi familiilor lor, membrii familiilor acestora; persoane fără nici un fel de venituri, bolnavi aflaţi în imposibilitatea de a se deplasa, aflaţi în evidenţa DGASPC Bacău, A.C.C.A. “Ovidenia Bacău 2005”.

Masa bucuriei – 2011

masa bucurieiPlecând de la faptul că în România există oameni care nu îşi pot asigura pâinea zilnică, iar pe de altă parte există în procesul economic un surplus de alimente, proiectul Masa Bucuriei are ca scop materializarea obiectivelor comune umanitare şi social-filantropice ale iniţiatorilor, de ajutorare cu produse alimentare și nealimentare a persoanelor aflate în nevoie. Prin proiectul Masa Bucuriei se împart alimente în stare perfecta pentru consum, dar care din diferite motive nu mai pot fi valorificate în procesul economic (marfă cu ambalaj necorespunzător, supraproducţie, termen de valabilitate redus). Distribuția acestor produse către cei aflați în nevoie se face prin 170 de centre administrate de instituții și organizații subordonate Patriarhiei Române. Proiectul a fost desemnat „Cea mai buna campanie de Responsabilizare Sociala” în cadrul celei de-a şasea ediţie a Premiilor Piaţa, destinate industriei bunurilor de larg consum.
Pentru Selgros Cash & Carry, proiectul Masa Bucuriei reprezintă o exprimare firească a programelor de responsabilitate sociala, iar magazinele companiei dispun de alimente alimente și produse nealimentare care nu vor mai fi folosite în procesul economic şi au astfel posibilitatea de a ajuta oamenilor aflaţi în nevoie.
Pentru Patriarhia română opera sociala derivă din Evanghelia iubirii lui Hristos pentru toţi oamenii şi din Sfânta Liturghie a Bisericii, în care este celebrată iubirea milostivă şi jertfelnică a lui Hristos pentru mântuirea oamenilor. Patriarhia română dispune de infrastructura necesară pentru distribuirea corectă și eficientă a produselor donate de Selgros.

Impreună de Crăciun

impreuna de craciunAsociaţia Femeilor Române din Italia (ADRI) împreună cu Asociaţia culturală “Floare Albastră” şi Atlassib Italia, în colaborare cu Asociaţia “Spirit Românesc”, Asociaţia “Nolimes Onlus” şi alte instituţii româneşti din Italia au organizat în perioada 1-15 decembrie campania de solidaritate “Împreună de Crăciun (Natale insieme)”. Campania a avut ca scop sensibilizarea opiniei publice şi solidarizarea românilor din Italia în legătură cu situaţia copiilor din România aflaţi în dificultate. La sediile şi filialele asociaţiilor din Tivoli, Guidonia şi Terni s-a organizat o colectă de dulciuri, rechizite, hăinuţe şi jucării. Cadourile strânse în cadrul campaniei de solidaritate au fost  trimise în România, la Bacău şi Piatra Neamţ, prin intermediul firmei Atlassib, care sponsorizează cheltuielile de transport. Darurile au fost oferite copiilor cu ajutorul Fundaţiei “Episcop Melchisedec” şi al A.C.C.A. “Ovidenia 2005″ şi al mai multor voluntari. Beneficiarii proiectului au fost 20 de copii proveniţi din familii aflate în dificultate.

Locatie: Judetul Bacău şi judeţul Neamţ

Perioada de derulare: 1-15 decembrie  2011

Obiective: sensibilizarea comunităţii în vederea acordării de donaţii pentru persoanele cu venituri reduse.

Iniţiatori: Asociaţia Femeilor Române din Italia (ADRI)